![](/media/lib/88/n-gleba-2524eb4fa676a481a5ca59fe16ce3265.jpg)
Gleba pełna węgla
5 lipca 2013, 12:43Zdaniem ekspertów z brytyjskiego Cranfield University i australijskiego Murdoch University, gleba może przechowywać nawet 5-krotnie więcej węgla niż dotychczas sądzono. To zwiększa jej znaczenie jako czynnika zapobiegającego globalnemu ociepleniu. Węgiel trafia do gleby za pośrednictwem roślin, które absorbują go z atmosfery
![](/media/lib/192/n-storedot-eb6ca82c27d61e05ba4323b2e1036691.jpg)
Ładowanie baterii w 30 sekund
8 kwietnia 2014, 11:42Podczas Microsoft Think Next Symposium izraelska firma StoreDot zaprezentowała technologię, która pozwala na załadowanie baterii smartfona w około... 30 sekund. Firma mówi o swoim osiągnięciu jako o nanotechnologii zainspirowanej przez naturę.
Niskotemperaturowe ogniwo na paliwo lotnicze
12 listopada 2014, 10:23Na University of Utah powstało pierwsze ogniwo paliwowe pracujące w temperaturze pokojowej, które wykorzystuje enzymy do produkcji energii z paliwa lotniczego. Energia jest uzyskiwana bez zapłonu paliwa, zatem takie ogniwo może być używane w przenośnej elektronice czy samochodach elektrycznych.
![](/media/lib/220/n-salatka-82d51e91ee0ee663d681112f4b66d7eb.jpg)
Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów
9 czerwca 2015, 06:19Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.
![](/media/lib/205/n-toksyczny-24185bc0e275442821d96e46b0697da7.jpg)
Im cieplej, tym ssaki gorzej sobie radzą z toksynami
13 stycznia 2016, 13:08Eksperymenty przeprowadzone na University of Utah dowodzą, że wraz ze wzrostem temperatur zmniejsza się możliwość przyswajania toksyn przez nowika pustynnego, niewielkiego gryzonia zamieszkującego Amerykę Północną. Badania te sugerują, że globalne ocieplenie może mieć negatywny wpływ na roślinożerców.
![](/media/lib/173/n-elektroniczny-papieros-3058fc98de38659765990552bcd2518a.jpg)
Od czego zależy szkodliwość e-papierosów?
28 lipca 2016, 13:34Dotychczasowe badania niejednokrotnie wykazywały, że elektroniczne papierosy emitują toksyczne związki. Teraz naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory skupili się na źródle emisji i wykazali, że poziom szkodliwych substancji jest zależny od wielu czynników, takich jak temperatura, rodzaj czy wiek urządzenia.
![](/media/lib/280/n-quan-i-alcine-z-probiotycznym-piwem-728a6512dc0981a69d961325f00109f1.jpg)
Piwo z probiotykami na odporność i zdrowe jelita
28 czerwca 2017, 16:41Na Narodowym Uniwersytecie Singapuru (NUS) powstało probiotyczne piwo w stylu sour (kwaśne), które zwiększa odporność i sprzyja zdrowiu przewodu pokarmowego.
![](/media/lib/302/n-stalah-d0148a03b451a0c935fc744912bcf163.png)
Stała Hubble'a jest niestała?
26 lutego 2018, 10:35Astronomowie korzystający z Teleskopu Hubble'a dokonali najbardziej precyzyjnych pomiarów tempa rozszerzania się wszechświata i zauważyli coś niezwykłego, czego w tej chwili nie potrafią jednoznacznie wyjaśnić. Tempo rozszerzania się wszechświata zostało po raz pierwszy obliczone przed niemal 100 laty
![](/media/lib/331/n-karmienie-80330fb961e269d2847d87124581fdc6.jpg)
Toxeus magnus: mleczna krowa wśród pająków
5 grudnia 2018, 10:28Samice skakunów Toxeus magnus karmią młode mlekiem, które zawiera 4-krotnie więcej białka od mleka krowiego.
![](/media/lib/348/n-czekolada-148b3b231e9dab3c03780ff6466c48db.jpg)
Przeciwdepresyjna gorzka czekolada
14 sierpnia 2019, 13:44Jedzenie gorzkiej czekolady może korzystnie wpływać na nastrój i usuwać objawy depresyjne - donoszą autorzy artykułu z pisma Depression and Anxiety.